keskiviikko 13. kesäkuuta 2012


13.6.2012

VÄRIEN VALITSEMISEN ILO JA TUSKA

Jos minun pitäisi valita harmaan ja valkoisen lipaston välillä, päätöksen tekeminen olisi minulle helppoa. Mutta jos minun pitäisi valita lipastolle väri kymmenestä tai kahdestakymmenestä väristä, niin siinä vaiheessa päätös olisi jo huomattavan paljon vaikeampi. Ja vaikeammaksi se menee, mitä useamman värin voi yhdistää samaan huonekaluun. Sitten vielä vetimien valitseminen...

Värivaihtoehtojen runsaus antaa erittäin paljon mahdollisuuksia ja auttaa löytämään huonekalu, joka sopii omaan sisustukseen ja tyyliin. Mutta samalla vaihtoehtojen määrä lisää tuskaa. Itselleni on vaikeaa ja hidasta päättää huonekalujen värit. Tykkään yhdistellä ja kokeilla uusia värikombinaatioita, mutta samalla tulee helposti epävarma olo. Onko tämä jo liikaa? Tuleeko tästä rauhaton? Onko värien kontrasti liian suuri?

Haasteellisuus piilee siinä, että lopputuloksen näkeminen on vaikeaa, varsinkin jos valittua väriyhdistelmää ei ole aikaisemmin testattu. Yksivärisen huonekalun valitseminen, josta löytyy aikaisempaa kokemusta, on yleensä varma valinta. Mutta persoonallisempi vaihtoehto vaati rohkeampia valintoja.

Värien valitsemiseen auttaa esimerkiksi huonekalumallistojen valmiit värimallit ja niiden kanssa mallaaminen ja yhdisteleminen. Joskus asiakas tulee myymälään tapettirulla kainalossa ja se on erittäin hyvä apuväline silloin kun tapetin ja huonekalun sävymaailma tulisi sointua yhteen. Värimallien lainaaminen on suositeltavaa, jos valitseminen tuntuu vaikealta. Sisustuslehdistä saa myös hyviä vinkkejä erilaisista värikombinaatioista ja niistä saa myös uusia ajatuksia pinttyneille tottumuksille.

Tässä pari esimerkkiä, kuinka erilaiselta huonekalu näyttää riippuen värityksestä ja vetimistä. Niin ja kyllähän tuo teksti kaapin ovissakin vaikuttaa hyvin paljon.

Vasemmalla puolella oleva lipasto on pintakäsitelty perusvahauksella ja laatikoissa on puunuppivetimet, jotka on käsitely samalla tavalla kuin lipasto. Oikealla puolella sama lipasto on väriltään antiikkipatinoitu Stone (vihertävän ruskea) ja kansi on Cire Anglais (keskitumma vahaus). Laatikoissa on kuppivetimet  ja niiden yläpuolella metalliset etikettihelat. Aputasoissa on maalatut puunuppivetimet.




Ravintolakaappi vasemmalla puolella on pintakäsitely perusvahauksella. Oikean puoleisen kaapin väri on antiikkipatinoitu Provencen harmaa. Lisäksi oviin on maalattu teksti Café de Paris. Molemmissa vaihtoehdoissa on hasukat 50-luvin frigo vetimet.



Ei kommentteja: